Lectia 1 – Bitcoin

Lectia 1 – Bitcoin

Ce este bitcoin?


In primul rand, bitcoin e o moneda digitala care nu exista deloc in forma fizica, nici ca moneda, nici ca bancnota. Astfel Bitcoin exista doar electronic/digital.

Totodata, apare un sentiment de respingere fata de Bitcoin pentru ca majoritatea oamenilor au sentimet preconceput ca ei trebuie sa existe fizic, ( sa poata fi tinuti in mana). In realitate volumul de bani tipariti (cash) existent in piata este in proporti e de max 30% din totalul masei monetare, procentul  fiind mai mic in cazul economiilor mari  ( La dolarul American procentul e de aprox 8.5%).

 Asta inseamna ca o mare parte din banii existenti exista intr-o forma electronica- exact ca Bitcoin, si deci insuficienti oricum in  cazul in care fiecare detinator ar dori sa-si ia banii la el acasa.

Ce filosofie propune Bitcoin? Poate inlocuii banii?

Pentru a fi considerati bani Bitcoini ar trebui sa raspunda cumulativ la cele trei caracteristici ale banilor :

 • Unitate de masurare - sa fie fungibili, divizibili si numarabili
 • Unitate de schimb - sa poata fi folositi pentru a plati
 • Unitate de Stocare A Valorilor- sa-ti poti tine averea, sau o parte din ea in acea moneda stiind ca-si va pastra puterea de cumparare

Are bitcoin aceste caracteristici?

Unitate de masurare- Un bitcoin are 100.000.000 de subdiviziuni, denumite satoshi ( dupa numele creatorului), care sunt deopotriva numarabile si transferabile.
Unitate de schimb-  Daca in acest moment pretul in Bitcoin poate fi aflat prin transformarea printr-o moneda conventionala, e simplu ca piata sa stabileasca direct pretul. Adoptia va rezolva aceasta problema care acum poate fi inerpretat ca un minus. Totusi vine cu avantaje nete in mediul de schimb ca; plati mai rapide, comisioane mici, registrul public ( un  transfer international dureaza 3 zile cu SWIFT si 10 minute cu BTC).

Unitate de stocare a valorii, bitcoin e mult mai bun decat aurul, un rival mult mai cunoscut :

 • E mai usor de stocat si nu exista niciun cost.
 • Cantitatea de bitcoin e cu adevarat limitata (vor exista maxim 21 milioane)
 • Nu exista costuri de  transport si securitate pentru mutarea valorii dintr-un loc in altul.
 • Siguranta (exista metode 100% sigure de stocare pentru bitcoin)

Pentu aceste avantaje bitcoinul a inceput deja a fi utilizat ca stocare a valorii iar adoptia in sistemul economic global este in crestere exponentiala.

Bitcoin este inlocuitorul banilor fiat. Vine sa rezolve esecul acestui sistem monetar?


Ar putea Bitcoin sa creeze un sistem financiar mai bun.?  Cu acest sistem monetar oamenii schimba/cumpara bunuri si economia functioneaza si progreseaza. Care  sunt problemel pentru care le-am imbunatatii:

 • Cele mai multe si mai mari  monede AU RESTRICTII GEOGRAFICE, in sensul ca trebuie sa fie convertite in moneda locala pentru schimb - ceea ce presupune costuri – timp/valoare.
 • Confidentialitate. Banca ta stie toate platile pe care le-ai facut cu un card sau online si unde te aflai cand le-ai initiat.
 • Control/risc. Daca Banca da faliment, e posibil sa nu-ti mai recuperezi banii. Daca-i recuperezi nu e atat de simplu si nu se intampla atat de repede. Poate sa nu vrea sau sa fie constransa sa ti-i mai dea. Guvernul poate sa-ti blocheze conturile sau sa-ti ia o parte din bani (Cipru a avut un caz recent).
 • Siguranta. Trebuie sa te bazezi pe sistemele bancii de securitate cibernetica. Au existat cazuri in care infractori cibernetici au spart aceste baze de date si au sters informatiile. Banii oamenilor au disparut. Erau tot intr-o forma electronica.

Sistemul bancar a devenit lent si scump. In acest timp e 100% ca ajungi la orice destinatie pe glob inainte ca banii tai sa ajunga tot acolo. Asta desi costa la fel de mult ca si cum i-ai trimite fizic.

Bani noi sunt creati din nimic, pe baza rezervei fractionare, produc inflatie si au creat un monopol in acest proces de „creatie” Bancile. Exista cazuri in care anumitor oameni sau institutii le e interzis accesul la sistemul bancar (e.g. organizatia Wikileaks).
Unii oameni, din tari sarace, sau care nu au un domiciliu stabil in tarile unde lucreaza, nu au acces la banci si practica trocul. Daca au o ruda in alta tara, aceasta poate trimite bani doar prin Western Union cu comisioane imense.
Daca nu folosim Internetul si noile tehnologii  sa rezolvam aceste probleme insemna ca NU VREM SA LE REZOLVAM

Bitcoin, generatia a treia a banilor in epoca moderna.


Bitcoin ofera solutia la toate incovenientele enumerate mai sus. Si nu numai Bitcoin. Pentru ca exista si alte criptomonede la fel de bune, unele poate chiar mai bune decat Bitcoin din punct de vedere tehnologic.
De fapt, exista peste 1700 de criptomonede, dar numai Bitcoin este complet descentralizata si nu are un sef.