Lectia 2 - Blockchian

Lectia 2 - Blockchian

Blockchain – tehnologia ce va schimba lumea

Blockchain-ul e un fisier digital, ca un registru contabil in care sunt inregistrate toate conturile existente si sumele de bitcoini din fiecare cont.
In blockchain sunt inregistrate doar tranzactiile efectuate cu bitcoini de la crearea lui pana in prezent. Dar orice computer pe care ruleaza un soft specializat (wallet), citind toate aceste informatii poate deduce oricand ce suma este prezenta in fiecare cont existent.

Noile tranzactii se inregistreaza in blocuri care se adauga in ordine cronologica in blockchain iar pe langa tranzactii, fiecare bloc nou, contine un numar special care identifica blocul precedent, formand astfel un lant de blocuri.

Reteaua e formata din mai multe noduri (computere independente) face ca blockchainul sa functioneze. Pe toate aceste noduri din reteaua Bitcoin ruleaza un software special si fiecare nod isi mentine o copie proprie a registrului de tranzactii (blockchain).

Nu exista un exemplar central, dupa care fiecare sa-si actualizeze copia. Fiecare nod se ocupa individual pentru evolutia propiei copii, sincronizandu-se in mod regulat cu celelalte noduri.

Pot aparea situatii speciale in care datorita unor desincronizari, sau chiar a unor incercari de corupere cu intentii rele a blockchain-ului, unele noduri ajung sa aiba copii diferite ale blockchain-ului. Cand se intampla asemenea situatii, exista un mecanism prin care se ajunge la consens si intotdeauna se va restaura versiunea buna. E improbabil, (adica sansele sunt aproape de zero) ca bitcoinii sa poata fi furati prin coruperea blockchain-ului.
In concluzie, mecanismul genial folosit pentru a adauga noile tranzactii in blockchain, e conceput astfel incat probabilitatea unei tranzactie incorecte sau frauduloase sa ajunga in blockchain sa fie aproape nula.


Tranzactia

Daca vrei transmiti x Bitcoin de la o adresa la alta , o poti face  dintr-o aplicatie wallet (portofel). Apoi, tranzactia e trimisa progresiv la toate nodurile din lume. Practic comanzi: “muta x Bitcoin de la adresa Z si mutati-l la adresa Y”.

Daca suficiente noduri spun ca tranzactia e valida (adresele noastre sunt reale si eu am cel putin x bitcoin disponibil), aceasta tranzactie va fi pusa inasteptare :mempool

De acolo, tranzactia va fi executata/prelucrata de niste personaje importante din sistemul Bitcoin: minerii.

 

Minarea Bitcoin

Minerii sunt cei care adauga noile blocuri in blockchain.

Pentru a adauga un bloc nou in blockchain, minerii trebuie sa rezolve un fel de algoritm, iar primul care o face va primi o recompensa (in bitcoin) de la sistem (astazi e 12.5 bitcoini, dar se injumatateste la fiecare 4 ani).

Acest algoritm se rezolva doar prin incercari repetate. Practic se fac incercari repetate la intamplare pana cand se gaseste solutia. E ca si cum ai incerca milioane de combinatii la un cifru din care doar una e buna.Pentru a primi recompensa, mai e un pas.

Minerul castigator va adauga blocul nou la copia lui a blockchain-ului si o va trimite tuturor celorlalti mineri care o vor verifica.

Pentru ca si ei sa o adauge la propriile copii, toate tranzactiile din noul bloc trebuie sa fie valide, puzzle-ul trebuie sa fie rezolvat corect si blocurile vechi nu trebuie sa fie alterate.

Daca exista vreo eroare sau vreo incercare de a corupe blockchain-ul, acesta e rejectat imediat de ceilalti mineri.

Astfel, un miner are de pierdut daca face ceva incorect, pentru ca nu are sanse sa reuseasca, dar il costa bani (pentru ca rezolvarea puzzle-ului de care-ti spuneam mai sus presupune costuri sub forma de consum de energie electrica) si pierde sansa de a primi recompensa.

Practic, noi bitcoini sunt creati pentru a-i recompensa pe mineri pentru aceasta munca, dar asta nu se va intampla la infinit.

Numarul lor total va fi 21 de milioane si pana astazi s-au minat aproximativ 17 milioane, iar ultimul bitcoin va fi minat in jurul anului 2140 (asta e important pentru valoarea Bitcoin, pentru ca nu va exista inflatie).

Dupa aceea, minerii vor fi platiti doar din comisioane.

Prin acest mecanism bazat pe recompensa si in care blockchain-ul e distribuit in retea pe milioane de computere, nimeni nu trebuie sa aiba incredere in alta persoana sau organizatie, dar poate sa aiba incredere ca sistemul va functiona corect.

E un sistem descentralizat si nu exista o singura entitate care sa detina blockchain-ul.

In actualul sistem financiar  care este centralizat , clientii trebuie sa aiba incredere in banca sau in companii precum VISA si MASTERCARD pentru a efectua tranzactii financiare si a pastra in siguranta datele conturilor.

Daca in sistemul traditional exista conturi si titulari, la Bitcoin exista wallet, cheie publica si cheie privata:

 • Cheia privata si cheia publica - Daca vrei sa tranzactionezi Bitcoin ai nevoie de propria cheie privata pe care trebuie s-o pastrezi la loc sigur si sa n-o spui la nimeni. Cheia privata e folosita de wallet doar pentru a initia tranzactii. Chiar daca pierzi dispozitivul pe care ruleaza wallet-ul tau, avand cheia privata, ai acces la bitcoinii tai. Tot ce trebuie sa faci e sa instalezi wallet-ul pe alt dispozitiv.
 • Poti sa te gandesti la exemplul email-ului. - Pentru a primi email-uri trebuie sa le dai oamenilor adresa, iar pentru a-ti citi email-urile si a trimite email-uri ai nevoie de parola.
 • Ai o adresa si o parola. - Pentru a primi bitcoin, tot ce trebuie sa faci e sa dai cheia publica celui care ti-i trimite. Cine controleaza cheia privata, controleaza suma de bitcoini.

Wallet
Este o aplicatie speciala care stie sa-ti creeze o cheie privata si o cheie publica si sa-ti gestioneze balanta de bitcoini. 
Pentru a usura acest proces de transfer, in cazul in care suntem fata in fata, adresa ta publica e transformata de wallet-ul tau intr-un fel de imagine patrata (cod QR) si trebuie doar sa afisez acel cod camerei telefonului meu (acesta e sistemul folosit de magazinele ce accepta Bitcoin).

Wallet-ul(portofelul) ia toate aceste informatii, creeaza un mesaj cu detaliile tranzactiei, ii adauga o semnatura digitala creata folosind cheia privata a expeditorului si adresa publica de destinatie si o trimite tuturor nodurilor din reteaua Bitcoin (broadcast).

Apoi, incepe competitia intre mineri (despre care-ti spuneam mai sus), iar dupa aproximativ 10 minute bitcoinul va fi in contul tau. Asta se va-ntampla permanent 24/7, indiferent de unde se afla participantii la tranzactie.

Odata ce tranzactia a ajuns in blockchain, doar tu, sau cine are cheia ta privata poate folosi acele fonduri. Este foarte simplu in realitate, o sa va convingeti dupa prima incercare.

Cum pot sa ma implic in industria bitcoin?
Mai sus am scris ceva care poate te-a pus pe ganduri: industria bitcoin.

Raspunsul este: Da. E ca un fel de ecosistem nou, in care te poti implica in mai multe feluri:

 1. Ca investitor sau trader cu scopul de a face profituri. 
 2. Ca “miner”. Cum am vazut, o activitate din care se poate obtine profit e mineritul. La minerit, scopul e ca veniturile in bitcoin realizate din minat sa depaseasca investitiile in echipamente (exista computere dedicate special construite pentru minat), plus cheltuielile mari cu energia electrica. Mineritul e ca e un domeniu extrem de competitiv, mai ales la bitcoin. Alternativele sunt mining pool-urile (mai multi oameni se asocieaza pentru a mina bitcoin), sau minarea altor criptomonede. Nu recomand niciuna dintre aceste metode. Din cunostintele mele, pentru a reusi sa realizezi profituri din minerit trebuie sa tratezi cu maxima seriozitate acea activitate. Sa devina propria ta afacere si nici atunci succesul nu e garantat pentru ca tarile in care energia electrica e foarte ieftina au avantaje mari si e greu de concurat cu ei.
 3. Ca dezvoltator de servicii/aplicatii in industria bitcoin. Aceasta poate fi o ramura extrem de profitabila si satisfactiile pot fi mari in cazul reusitei. E singurul rol in care ai putea avea nevoie de cunostinte de programare.
 4. Ca educator / formator (jurmalist, blogger, scriitor, speaker, trainer)


Cum ai vazut, nu trebuie sa stii programare sau sa ai cunostinte tehnice avansate pentru a avea activitati in ecosistemul bitcoin.
Abilitatile de care ai nevoie sunt chestii de baza legate de administrarea unor aplicatii/programe pe computer (instalare, crearea unui cont).

Cum faci rost de bitcoin?

 • In postura de investitor, metoda recomandata e sa cumperi si sa vinzi printr-un exchange (localbitcoins.com, bitcoinromania.ro, coinvertit.com, coinflux.com).
 • Exchange-ul e o companie, care prin intermediul unui site faciliteaza tranzactionarea (vanzarea/cumpararea) de bitcoin.
 • Cum am vazut, mai poti face rost de bitcoin prin minat, asa cum este explicat mai sus.
 • Unele firme iti dau posibilitatea sa fii platit in bitcoin. Se practica mai ales in cazul freelancerilor.

La ce poti folosi bitcoin

 • Ii poti tranzactiona cu scopul de a face profit. Cumperi ieftin, astepti pana cand pretul creste si apoi ii vinzi.
 • Ii poti folosi sa cumperi multe lucruri fizice sau produse electronice. Multe magazine online accepta plati in bitcoin, iar daca doresti sa cumperi masini, sau chiar case, exista oameni care accepta plata in bitcoin.
 • Ii poti folosi sa platesti salarii, sau sa angajezi freelanceri pentru diferite proiecte.

 Cat poti cumpara?

E bine de stiut ca desi azi pretul unui bitcoin e in jur de 6400 USD, poti cumpara subdiviziuni de pana la 0.00000001 bitcoin (se numesc satoshi).

De ce sa cumperi?

„Ma astept ca pretul bitcoin sa creasca”. Totusi, inainte sa te arunci sa cumperi bitcoin, trebuie sa stii ca au fost (si vor mai fi) perioade in care pretul sau a scazut considerabil.
De aceea, e bine sa nu investesti in criptomonede sume mai mari decat iti poti permite sa pierzi. 

Totusi, chiar daca exista aceste scaderi de pret, privind retrospectiv, bitcoin intotdeauna a revenit si a depasit pretul maxim atins anterior.
Chiar daca acum pretul e sub cel maxim atins, el inca se afla pe o panta ascendenta, si in acest moment poate reprezenta o oportunitatea excelenta de a investi.