Lectia 3 - Pretul Bitcoin

Lectia 3 - Pretul Bitcoin

Intre 0 si 1.000.000 usd toate scenariile sunt discutate. Din acest motiv va prezentam cateva scenarii din care singuri sa trageti o concluzie.

Dupa cum am aratat in lectia precedenta Bitcoinul are toate caracteristicile Banilor asa cum ii cunoastem, si are niste caracteristici suplimentare net superioare - sunt usor, ieftin, sigur de tansferat si depozitat.

Pentru a incerca sa plasam valoarea Bitcoin in contextul actual trebuie introducem un parametru economic : market cap = valoarea de capitalizare a unui asset; a unei companii; a unui segment de piata., etc.

Astfel, luam cateva exemple de capitalizare de piata:

 • piata de actiuni :70.000 miliarde USD
 • piata de aur :7.000 miliarde USD
 • piata derivatelor financiare: 700.000 miliarde USD
 • valoarea tuturor banilor din lume: 90.000 miliarde usd
 • averea primilor 10 oameni bogati din lume: 700 miliarde
 • capitalizarea Bitcoin: 112 miliarde USD (nr. De Bitcoin x valoarea lor de piata)
 • capitalizare pietei Crypto: 214 miliarde USD

Sunt cifre aproximative din august 2018 si ele nu conteaza in esenta ci le-am amintit pentru Comparatie.
 

Este Bitcoin o bula? Piata cripto e o speculatie pura?
Dupa cum vedeti mai sus capitalizarea Bitcoin este minuscula comparativ cu oricare. La sumele de mai sus s-a ajuns prin acceptanta, cerere si oferta. Niciuna din pietele de mai sus nu este “ limitata”, bani se pot tipari oricand iar aur se poate scoate prin tehnologii noi care il fac accesibil. 

 1. Oare cele doua caracteristici ale Bitcoin - util si limitat - nu il fac din ce in ce mai valoros?
 2. Oare panica din jurul criptomonedelor nu este indusa de cei care controleaza banii si prin ei oamenii?

Evolutia Bitcoin nu inseamna acceptanta sociala? Tehnologiile din jurul lui, Blockchainul si toate aplicatiile sale, faptul ca este direct compatibil cu mediul on-line fara de care nu ar mai exista economia asa cum o stim nu sunt suficiente pentru a-i da valoare? Intrebarile sunt pentru tine!
 
Daca pastram proportiile la un Bitcoin Dominance de 40% la 1.125 miliarde total capitalizare Crypto, 1 Bitcoin ar costa 25.000 usd.
Daca piata crypto ar egaliza piata aurului, in aceeasi pozitie de dominanta de 40% un Bitcoin ar costa cca 150.000 usd.


Care asset credeti ca e mai util, inovativ, mai simplu de transferat, stocat sau utilizat ca moneda de schimb, Aurul sau Bitcoinul?

Daca un procent mai mic de 10 % din piata actiunilor sunt redirectionate in piata tehnologiilor Cripto, Bitcoinul ar fi peste 100.000 usd. 
 

Acestea sunt considerente obiective!
Daca fiecare milionar al planetei( sunt peste 1.700.000 ) isi cumpara un Bitcoin- cat va costa unul.  Asta daca nu va fi o competitie intre ei! In plus nici 0.3% din oameni nu detin acum  Bitcoin.
Sunt doar doua considerente subiective !

TEAMA intretinuta?

Guvernele incearca acum sa inteleaga mai bine aceste active si cauta moduri de a le incadra legal si de a stabili reguli pentru taxarea profiturilor realizate in acest spatiu. Evolutia este atat de rapida incat au fost luate prin surprindere. Reactia de respingere survine si din faptul ca le  este subminata importanta, rolul si interesele in societate. 

 • Prima etapa credem ca s-a consumat sau in pare parte s-a diminuat. A fost cea in care peste 70% din ICO-uri au esuat iar investitorii au pierdut. Mare parte din ei au pierdut banii castigati aici dar nevoia de reglementare a autoritatilor s-a simtit.
 • Etapa  a doua, in care ne aflam , este cea in care criptomonedele nu mai pot fi ignorate iar reglementarile sunt in studiu sau desfasurare. Deasemena modelele noi economice integreaza blockchainul si criptomonedele.
 • Va urma etapa a treia, cea in care cantitati masive de bani vor intra in spatiul cripto , in principal de la institutiile financiare care acum stau in asteptare vor avea cadru legal pentru a investi cantitati masive de fonduri in spatiul cripto.

Daca stii unde sa te uiti lucrurile sunt evidente: suntem abia la inceput si valoarea bitcoin poate creste mult fata de nivelul de azi.

 

Dar cat de mult?

In acest moment nimeni n-ar trebui sa-si parieze casa pe bitcoin, dar nici nu trebuie sa-l ignore, pentru ca recompensa poate fi uriasa.
De asemenea, exista riscuri, pentru ca o crestere puternica a pietei cripto poate insemna o suprainflatie a banilor clasici si o devalorizare puternica a lor.
Unii spun ca e posibil chiar sa dispara complet banii fizici si toata lumea sa foloseasca criptomonedele. Dar asta nu se va intampla maine.
Totusi ai inteles de ce unii discuta despre 1 milion.

Cel mai mare risc este sa nu risti !

In concluzie, vad un risc mic si o posibila recompensa enorma pentru cei care incep de astazi sa cumpere bitcoin putin cate putin.
Si un risc mare, chiar daca nu pe termen scurt, pentru cei care ignora complet criptomonedele.
Citeste si, daca faci un pas mic investind in criptomonede, te vei asigura impotriva celui mai mare risc.
Daca stapanesti acest domeniu ai un avantaj, pe care il poti fructifica material.
REGULA:  Piata cripto e foarte volatila si nu recomand sa investesti o suma mai mare decat iti permiti sa pierzi. Invata inainte sa investesti!