Lectia 4 - Portofele cripto

Lectia 4 - Portofele cripto

MEDII DE STOCARE PENTRU BITCOIN SI CRIPTOMONEDE

Pentru a cumpara sau vinde Bitcoin iti trebuie in primul rand un wallet. Am vorbit despre el in prima lectie dar pentru ca e important iti reamintesc:

Wallet-ul e o aplicatie speciala care stie sa-ti creeze o cheie privata si o cheie publica si sa-ti gestioneze balanta de bitcoini.

Cine controleaza cheia privata, controleaza suma de bitcoini.

Pe piata sunt disponibile mai multe aplicatii de tip wallet , unele cu functionalitati diferite. In principiu sunt doua mari categorii Hardware wallet – ca un stick pe care il poti tine in buzunar,si Software wallet - aplicatii care sunt descarcate pe dispozitivele tale.

Pentru ca esti la inceput nu o sa intru in detalii tehnice cu privire la functionalitatea lor ci doar trec cateva in revista, cu particularitatile fiecaruia in acest moment:

I. Walleturi hardware:

1. LEDGER NANO S – suporta Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Ethereum Classic, Litecoin, DASH, Dodgecoin, Namecoin, Zcash, ERC-20 Tokens
2. TREZOR HARDWARE WALLET suporta Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Ethereum Classic, Litecoin, DASH, Dodgecoin, Namecoin, Zcash, ERC-20 Tokens
3. KEEPKEY suporta Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dogecoin, Dash, si ERC-20 

II. Walleturi software

Wallet-uri  POPULARE BITCOIN.

  • Copay  - aplicatie open source disponibila aici  https://copay.io/-  . Este disponibila atat pentru sistemele IOS si Android – cat si pentru variantele desktop de Linux, Windows, MAC OSX. Walletul suporta Bitcoin si poate fi securizat Multi SIG. De retinut : este un wallet pentru Bitcoin ce poate fi descarcat pe cele mai folosite device-uri . Suporta cele mai importante sisteme de operare

  • Mycelium - aplicatie open source disponibila in Google Play si Appstore. De retinut : este o aplicatie disponibila doar pentru sistemele Android si IOS ( MOBILE), care suporta bitcoin ( recent au adaugat un modul BCH).

  • ELECTRUM - aplicatie open source , care suporta Bitcoin, si este disponibila pentru desk pentru LINUX, Windows, Mac (recent au lansat o aplicatie pentru android disponibila in GooglePlay). Poate fi securizat cu parola si autentificare 2FA.

Wallet-uri populare BITCOIN & ALTCOIN

  • JAXX – disponibil atat in varianta Desktop (windows) cat si Mobile ( Android si IOS). Este un wallet care suporta mai multe altcoinuri (lista disponibila in supported coin). Are integrat ShapeShift , o aplicatie descentralizata in care poti face swap intre monede, in limita unui plafon de aprox 5000 usd.

  • COINOMI – disponibil pentru Mobile (Android si IOS). Are o lista mare de altcoinuri pe care le suporta si are integrate doua aplicatii pentru schimb/swap intre monede ShapeShift si Changelly.

Un profesionist o sa ma critice pentru ca nu am pomenit de primele Walleturi Bitcoin, in care trebuia sa stochezi fisierul wallet.dat pe un mediu sigur pentru a putea restaura portofelul. Intentionat nu le-am mentionat pentru ca sunt convins ca vei afla de ele si vei putea face diferenta.

Ce au in comun WALLET-URILE mentionate ?

Ei bine toate aceste Wallet-uri sunt “Hierarchical Deterministic”. Suna fantastic dar e usor de explicat in termeni simpli. Toate ofera o forma simpla de back-up sub forma unei fraze mnemonice. Aceasta fraza este unica pentru fiecare Wallet in parte si poate fi compusa din 12-15-18-24 de cuvinte. 

Ce este acest mnemonic seed (fraza mnemonica)?

Mnemonic phrase, mnemonic recovery phrase, mnemonic seed, seed key, and seed words, sau fraza mnemonica sunt nume diferite ale aceluiasi lucru. O insiruire de cuvinte care trebuiesc pastrate in ordinea in care iti sunt date (o fraza fara sens), unica pentru portofelul tau . Pot fi usor stocate (pe o bucata de hartie), pastrate, sau chiar memorate si reprezinta cea mai buna solutie in cazul in care dispozitivul pe care ai walletul nu mai poate fi accesat.
Important :

Noteaza si Pastreaza acest “seed”. Numai cu el iti poti recupera fondurile!

 

Cand primesc acest seed?

Dupa ce ai descarcat o aplicatie de tip software, sau cand initiezi un wallet hardware, pentru a incepe sa il utilizezi trebuie sa faci un Back-up. Acesta este momentul in care vezi SEED-ul si trebuie sa-l notezi si sa-l confirmi introducandu-l din nou. Apoi wallet-ul e gata de utilizare.

Seed-ul este disponibil in Walletul tau mereu, il poti vedea ori de cate ori doresti daca ai acces la aplicatie. Pentru a vedea acest seed aplicatia va cere parola/pin-ul pe care este Obligatoriu sa il setezi ! Oricine are acces la device-ul tau poate copia acest seed daca nu ai o parola sau un PIN. Astfel iti poti pierde fondurile!!

Ce fac cu acest SEED ?
Fraza unica a walletului tau o poti folosi fie sa restaurezi walletul in alta aplicatie fie sa obtii cheia privata introducand-o intr-o aplicatie specifica.
Astfel fondurile tale sunt disponibile imediat !!!